Starta företag

Funderar du på att starta företag? Det finns många olika organisationer som kan hjälpa dig när du ska starta eget eller när du vill utveckla ditt företag. Här har vi samlat några av dem som kan ge dig hjälp och stöd.

Nyföretagarcentrum

Funderar du på att starta eget företag? Eller står du redan på tröskeln inför det? Då är du välkommen att kontakta Nyföretagarcentrum Väst som har kontor i Trollhättan. Läs mer på Nyföretagarcentrums webbplats. Länk till annan webbplats.

Kunskapskvällar

Vår och höst anordnar Nyföretagarcentrum Väst kunskapskvällar för dig som vill lära dig mer. Kunskapskvällarna äger rum i både Trollhättan och i Uddevalla.

Läs mer om kunskapskvällarna på Nyföretagarcentrums webbplats Länk till annan webbplats.

Mentor Starta Företag

På uppdrag av Almi Företagspartner ansvarar Nyföretagarcentrum Väst för det nationella programmet Mentor Starta Företag.

Programmet innebär att en nyföretagare får tillgång till en mentor som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis under ett år. Mentorprogrammet bidrar till en bättre företagsstart och möjlighet till ökad lönsamhet och framgång.

För att ingå i programmet måste du ha en bärkraftig affärsidé med potential att bli ett livskraftigt och lönsamt företag. Det är viktigt att komma ihåg att mentorprogrammet är ett komplement till ordinarie rådgivning. Programmet är kostnadsfritt och löper under ett år. Läs mer om Mentorprogrammet på Nyföretagarcentrums webbplats Länk till annan webbplats.

Verksamt.se

Här hittar du information och tjänster för dig som driver eller vill starta företag. Här finns information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter på ett ställe. Du kan skapa en affärsplan och registrera enskild näringsverksamhet. Här kan du också göra en egen checklista när du funderar på att starta eget. Läs mer på verksamt.se Länk till annan webbplats.

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg är kommunerna i Göteborsregionens gemensamma näringslivsverksamhet. Här kan du få kostnadsfri rådgivning och hjälp att förverkliga din affärsidé. Dessutom har vi en "Starta företagskurs", kunskap och kontakter för dig som vill starta eget företag. Läs mer om att Starta Företag på Business Region Göteborgs webbplats. Länk till annan webbplats.

Skatteverket

Information till dig som vill starta eget företag. Här får du allmän information om skatteregler, bokföring, deklaration med mera. Skatteverket har flera bra, kostnadsfria informationstillfällen kring att starta eget och att vara nyföretagare. På Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du ser när närmaste informationstillfälle äger rum.

Coompanion

Coompanion är företagsrådgivaren när människor vill starta eget tillsammans. De finns på 25 platser i landet och finns i stort sett ett Coompanion per län. Coompanion breddar entreprenörskapet och ger människor som vill förverkliga idéer tillsammans skräddarsydd information, rådgivning och utbildning - från idé till framgångsrikt företagande. Läs mer på Coompanions webbplats. Länk till annan webbplats.

Internationella företagarföreningen i Sverige, IFS

IFS rådgivning är ett särskilt kompetensområde inom Almi Företagspartner. De vänder sig till entreprenörer med utländsk bakgrund som är på väg att starta eller redan driver ett företag. Läs mer om IFS på Almis webbplats. Länk till annan webbplats.

Bolagsverket

Hos Bolagsverket ska du registrera ditt företag. De har en "Starta eget" - sida där de hjälper dig med vilken bolagsform (enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening) som är lämplig för dig som nyföretagare och vilken blankett du ska fylla i. Läs mer på Bolagsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Almi Företagspartner

Har du en idé om en innovation? Är du på gång att starta företag? Vill du utveckla ditt företag? Eller är du på väg att köpa ett? Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. De erbjuder finansiering och rådgivning. Läs mer på Almis webbplats. Länk till annan webbplats.

Ung Företagsamhet (UF)

En ideell förening som verkar för att införa företagande och näringsliv i den svenska gymnasieutbildningen. Ungdomar i åldern 16-20 år får under ett läsår prova på att starta, driva och avveckla ett företag med stöd av lärare och rådgivare från näringslivet. Under läsåret ges UF-ungdomarna dessutom möjlighet att delta i en mängd aktiviteter på regional, nationell och även internationell nivå. Idag finns UF-skolor från Stenungsund i norr till Mölndal i söder representerade. Läs mer på Ung Företagsamhets webbplats. Länk till annan webbplats.

När du starar företag är det viktigt att du är väl förberedd och att din verksamhet får bästa möjliga förutsättningar.

Här är några råd som kan vara användbara i ditt fortsatta arbete.

Bra rådgivare

En bra rådgivare är viktigt då man ska starta eget företag. Måla upp en bild av vad du vill syssla med så konkret som möjligt - att ha en klar målsättning är viktigt. Satsa på något som du känner riktigt för. Att vilja tjäna pengar räcker inte som drivfjäder.

Säkra kunder

Försök att skaffa en eller helst flera säkra kunder så snabbt som möjligt när du bestämt dig. Kunden är viktigare än startkapitalet. Men glöm inte bort bankkontakten - din bankkamrer ska alltid vara välinformerad om ditt företagande.

Tala med andra företagare

Tala med andra företagare, be om råd och tips. Du kommer att möta mycket hjälpsamhet. Självklart delar du med dig av dina erfarenheter. Bygg upp ett kontaktnät - du kan ofta behöva hjälp av dina stödtrupper.

Kontakttillfällen

Ta tillvara alla kontakttillfällen. Fråga gärna vad som är fel på de produkter och tjänster som används. Det ger ofta uppslag till nya behov och produkter.

Lär av dina misstag

Lär av misstagen och välkomna dem - men ansträng dig att göra dem så små som möjligt. Var ständigt beredd att hitta nya vägar att gå fram på.

Köp inte i onödan

Låna, hyr eller dela med andra så långt du kan. Bind dig inte för fasta utgifter fortare än din rörelse bär dem.

Köpare

Se till att du har en köpare om du har en ny produkt. På det sättet kan du få utvecklingskostnaderna betalda samtidigt som du vet att din produkt fyller ett behov.

Mjukstarta

Försök mjukstarta och väx med framgången. Deltid med en säker basförsörjning kan göra jobbet lättare. Pröva dig fram.

Undvik att låna pengar

Börja inte med att låna pengar om du inte absolut måste. Försök få in nödvändigt kapital den "naturliga" vägen - genom att sälja dina varor och tjänster. Men håll nära kontakt med banker och myndigheter och kontrollera att du inte går miste om stöd eller hjälp av olika slag.

Senast uppdaterad: