OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Snart är det dags för vårstädning av vägar

Närbild på gatusopningsmaskin.

Under vecka 14, första veckan i april, påbörjas arbetet med att sopa gator samt gång- och cykelbanor rena från grus. Om vädret tillåter kan grovsopning påbörjas redan under vecka 13.

Tidsplan för vårstädningen:


Centrala Lilla Edet
- vecka 14-15
Göta - vecka 14-15
Lödöse - vecka 16
Ström och Berg Östra - vecka 16
Nygård - vecka 17
Hjärtum och Utby - vecka 17

– Tidplanen är dock preliminär. Olika faktorer kan bidra till att arbetet går fortare eller tar längre tid än enligt plan. Kommer det exempelvis snö eller blir frost går det inte att sopa, vilket kan försena tidsplanen, säger Jarno Tuovinen, produktionsledare på stadsmiljöenheten.

Ibland utförs först en grovsopning för att vid ett senare tillfälle finsopas.

– Däremellan kan det ibland gå några dagar, så bli inte orolig om det ligger lite grus kvar efter första körningen, lugnar Jarno Tuovinen.

Vem ansvarar för vårstädningen i kommunen?

Lilla Edets kommun, Trafikverket och fastighetsägare har ett gemensamt ansvar för vårsopningen i kommunen. Den som är ansvarig för en väg i vanliga fall ansvarar även för sopningen på vägen.

Lilla Edets kommun anlitar en entreprenör som utför gatusopningen på uppdrag av kommunen.

Vad kan du som fastighetsägare tänka på inför vårstädningen?

Inför gatusopningen är vi tacksamma om du som fastighetsägare sopar utmed din fastighetsgräns. Tänk dock på att inte sopa ut exempelvis större grenar, då dessa inte kan tas omhand av sopmaskinen.

– För att underlätta städarbetet och göra det lättare för sopmaskinen att komma fram är det viktigt att du beskär dina träd och häckar så att de inte hänger ut över kör- och gångbanor. Om du vet att det pågår gatusopning i din tätort, se då gärna till att inte parkera bilen utmed gatan under dessa veckor, säger Jarno Tuovinen.

Om du har frågor eller synpunkter kopplat till vårsopningen kan du anmäla ditt ärende via appen ”Ett bättre Lilla Edet”.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Trafik och infrastruktur

Kontakt

Senaste nyheterna

  • En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.
  • Julia Färjhage pratar på Pep forum
  • Glad, leende bebis på en filt