Minska din vedförbrukning genom att elda rätt

Ved

I Lilla Edets kommun är det många som eldar med ved för uppvärmning av sin bostad. Här kommer några grundläggande tips för hur du kan göra eldningen mer effektiv och minska din förbrukning av ved. Vilket är positivt både för din ekonomi och vår miljö.

Du kan både spara pengar och tid om du eldar rätt. Om du använder rätt eldningsteknik blir åtgången av ved mindre och du behöver hugga eller köpa mindre mängder ved.

Använd lagom torr ved

Använd torr ved, men inte för torr. Veden ska ligga utomhus för att torka i sex månader upp till ett år, helst under tak. Den ved som tas in bör användas inom 14 dagar, annars riskerar den att bli för torr.

Vedens fukthalt bör ligga på 15-20 %. För torr ved, med en fukthalt på under 10 %, brinner upp för snabbt och ger därmed mindre värme. När veden brinner för fort blir också utsläppet av sot och kolväten högre.

Tänd brasan effektivt

Undvik tidningspapper som tändmedel, då det kan förhindra lufttillförseln och därmed fördröja att veden fattar eld. Det är bättre att använda braständare som exempelvis briketter, tändblock, tändpåsar eller stickor av fint huggna vedträn. Använd aldrig tändvätska som tändmedel på grund av brandrisken.

Bygg brasan luftigt, med större vedklampar längst ner i en gallerformation eller fyrkant och finare kluven ved ovanpå. Placera tändmedel strax under det övre vedlagret. I vissa nyare vedpannor kan det dock vara bättre med andra tändtekniker, läs instruktionen till din vedpanna.

Se till att lufttillgången är god när du tänder brasan. Minska den när elden har tagit sig, men stryp inte tillförseln för mycket så att elden kvävs eller så att mycket rök bildas.

Tänder brasa

Röken signalerar om du eldar rätt

Röken från skorstenen kan signalera att du eldar på ett bra sätt. Medans du tänder och brasan tar sig ska en ljus vit rök bildas, då den innehåller mycket vatten. Röken ska sedan övergå till att mer likna ett ofärgat värmedaller. Får du däremot en gul, grå eller svart rök är det ett tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar. I så fall kan det vara bra att rådfråga din sotare alternativt kommunens energi- och klimatrådgivare Öppnas i nytt fönster. vad det kan bero på.

Ackumulatortank

Om du har en ackumulatortank med vatten kopplad till vedpannan behöver du inte elda lika ofta. Det kan räcka med att du bara eldar en gång per dygn. Därför rekommenderas användning av ackumulatortank när du använder vedpanna för uppvärmning av bostad.

Elda aldrig avfall

Elda aldrig avfall så som kartong, sopor, plast och impregnerat trä i din vedpanna eller kamin. Det inte bara luktar illa, röken som bildas kan även innehålla skadliga ämnen som kan påverka din hälsa och vår miljö negativt.

 

Läs gärna mer om hur du kan elda på ett bra sätt på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Grafik med texten prao

  • Möjlighet att erbjuda prao-plats?

    Nu söker vi arbetsgivare som kan tänka sig att ta emot en praoelev under en eller två veckor i vår. Fuxernaskolans årskurs 8 A-C har prao ve...
  • Vy utanför högskolan väst. Cyklar i förgrunden och studenter promenerar i bakgrunden. Träd och sommarhimmel inramar.
  • Bilden föreställer Ukrainas flagga