Nyckelharpans nätverk antaget till Unescos register för tryggande av immateriellt kulturarv

En kvinna står och håller en nyckelharpa. I bakgrunden en äldre stenvägg.

Ingmarie Romell, riksspelman och samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet.

Nyckelharpans nätverk har antagits till Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv. Registret över goda metoder innehåller program, projekt och aktiviteter som kan tjäna som förebilder för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Detta uppmärksammade Radio P4 Väst genom en intervju med Ingmarie Romell, riksspelman och tillika samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet.

Nyckelharpans nätverk består av utövare, folkmusikorganisationer och institutioner, skolor, forskare, producenter och arrangörer.

Uppmärksammades i P4 Väst

Morgon i P4 Väst besökte fredag 8 december Ingmarie Romell, riksspelman och samordnare för Kulturskolan i Lilla Edet, i hennes hem i Hjärtum för att uppmärksamma detta.

Lyssna till när Ingmarie berättar om nyckelharpan som instrument och vilket uppsving nyckelharpan har fått sedan 70-talet och framåt. I dag kan man lyssna till nyckelharpans toner i allt från folkmusik och barockmusik till filmer och dataspel. Du får så klart också lyssna till smakprov på nyckelharpans toner.

— Nyckelharpan låter så vackert, det är nog det som gör att många vill spela den. Det är något med ljudet som fängslar, säger Ingmarie Romell.

Här kan du lyssna till radioinslaget med Ingmarie Romell. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Inslaget är ungefär fyra minuter långt och sändes kl. 07.50, cirka 1 timme och 50 minuter in i sändningen.

Lär dig spela nyckelharpa på Kulturskolan

Vill du lära dig att spela nyckelharpa erbjuder Kulturskolan i Lilla Edet kurser.

Läs mer om Kulturskolan och se alla kurser.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Uppleva och göra

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Grafik med texten prao

  • Möjlighet att erbjuda prao-plats?

    Nu söker vi arbetsgivare som kan tänka sig att ta emot en praoelev under en eller två veckor i vår. Fuxernaskolans årskurs 8 A-C har prao ve...
  • Vy utanför högskolan väst. Cyklar i förgrunden och studenter promenerar i bakgrunden. Träd och sommarhimmel inramar.
  • Bilden föreställer Ukrainas flagga