Företagsbesök hos LM Stålteknik AB

Fem personer står i solen utanför en verkstadsport och ler.

Hos LM Stålteknik AB. Från vänster: Elisabeth Linderoth kommunchef, Julia Färjhage kommunalråd, Thomas Kilmyr LM Stålteknik, Frej Dristig kommunalråd och Kajsa Jernqvist näringslivsutvecklare.

Under näringslivsveckan besökte kommunalråd, kommunchef och kommunens näringslivsutvecklare företaget LM Stålteknik AB i Lödöse där de träffade Thomas Kilmyr, som driver företaget tillsammans med Mattias Leinonen.

På företaget arbetar också 11 medarbetare, men eftersom de arbetar mycket på projektbasis hyr de också ofta in personal. Ofta består arbetsstyrkan därför av mellan 30-40 personer.

— Vi är ett ganska klassiskt stålbyggnationsföretag, skulle jag säga. Jobben vi gör är både små och stora - vi gör allt från stålräcken till tunga, stora och komplexa konstruktioner. Vi levererar ofta efter färdiga ritningar från beställaren, men vi kan även göra beräkningar i samarbete med kunden, berättar Thomas Kilmyr.

Några av de stora projekt som LM Stålteknik varit involverade i är bland annat nya Hisingsbron, Göteborgs central och Kungälvs resecentrum. Just nu är de inne i en period då de levererar mycket till Trafikverket, både till Västlänken och till arbetet med Tingstadstunneln.

— Våra stålbalkar förstärker nu tunnelmynningarna till Tingstadstunneln. Det är det största projekt vi håller på med just nu, berättar Thomas.

Företaget går bra konjunkturen till trots

Trots konjunkturen just nu går LM Stålteknik bra. Det som känns som en osäkerhetsfaktor är världsläget.

— Det stål vi köper kommer från Europa och Kina och vi är beroende av leveranserna. Då hoppas man ju att världsläget inte försämras och påverkar handel och transporter.

Thomas lyfter också kompetensförsörjningen som ett orosmoment. Det är inte enkelt att hitta arbetskraft som vill arbeta inom tung verkstadsindustri, speciellt inte ungdomar. Företaget samarbetar med lärlingsgymnasier och vill gärna rekrytera unga, men upplever att det går trögt på den fronten.

Nöjda med läget i Lödöse

Att driva företaget i Lödöse är positivt, berättar Thomas. De liknande företag som finns i närheten ligger nedåt Göteborg och där är både mark- och lokalhyrorna högre. Dessutom är kommunikationerna från Lödöse goda längst 45:an, då i princip all frakt till och från företaget går med lastbil.

— Jag tycker läget i Lödöse är jättebra och vi vill satsa här där vi ligger. Vi har tankar på att renovera både verkstaden och kontorsdelen och skulle behöva utöka med fler personalutrymmen i anslutning till verkstaden. Jag hoppas vi kan få till det i framtiden och vi för dialog med vår hyresvärd AB Edethus om vad som är möjligt, säger Thomas Kilmyr.

En del av Näringslivsveckan

Nyheten är en del av Näringslivsveckan - en vecka med näringsliv och företagande i fokus. Näringslivsveckan pågår mellan 19-26 april. Läs mer om Näringslivsveckan.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Näringsliv och arbete

Kontakt

Senaste nyheterna

  • återvinningssymbol
  • Eld utomhus
  • Tre glada tjejer sitter på en parkbänk. I bakgrunden tulpaner.