OBS! Denna artikel är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Tips för en plånboks- och miljövänlig jul

Liten halvkrans i julgran

Det närmar sig advent och jul. Det är en vacker tid för många, men den kan också kräva resurser. Här har vi samlat tips på hur firandet kan bli snällt mot plånboken och omvärlden.

Handla lokalt och återbrukat

När du köper matvaror och hantverk från lokala producenter stöttas bygdens företagare och transporterna minskar. Besök gärna julmarknaderna i Västerlanda 25 november, Åsbräcka 26 november, Lilla Edet och Hjärtum 3 december eller Lödöse 9 december.

Hos Work- and Makerspace i Lilla Edet finns fina julklappar från lokala hantverkare - bland annat lammskinnsprodukter, smycken, lapptäcken och tavlor. Även i Praktikteamets butik kan du hitta unika och prisvärda gåvor av återbrukat material samt kaneldoftande braständare och andra härliga vintersaker. De håller också julmarknad torsdag 30 november.

På loppis finns personliga och miljösmarta klappar till låga priser, varav vissa även bidrar till välgörande ändamål.

Adventsmys gratis ute och inne

Om du vill uppleva vårt vackra natur- och kulturlandskap finns flera vandringsleder av olika längd, karaktär och svårighetsgrad. Varför inte packa en termos med glögg och en burk pepparkakor och fira advent vid någon av de fina rastplatserna?

I vintermörkret är det mysigt med en bok eller film. Biblioteket erbjuder många tjänster där allt som behövs är ett bibliotekskort. Förutom vanliga böcker kan du låna digitala tidskrifter och e-böcker samt streama film för barn och vuxna hos Cineasterna.

Skänk en upplevelse eller tjänst

Att ge bort upplevelser istället för prylar är alltid till glädje, till exempel en biljett till någon lokal konsert. Och varför inte ge en äldre anhörig lite hjälp i hem och trädgård? Antingen med dina egna händer eller köpt från kommunens servicetjänst.

Plocka varsamt

Mossor och lavar kan vara vackra dekorationer, men för att plocka dem i naturen bör du ha markägarens tillstånd. Plocka försiktigt och inte i onödan eftersom mossa och lav växer mycket långsamt. Undvik också att plocka växter i naturreservat och att röra fridlysta arter.

Spana efter märkningar

Välj gärna miljömärkt sill och lax om du har möjlighet (MSC, ASC eller KRAV) så hjälper du till att ta hand om havet.

Hitta svar

Konsumentverket ger många råd om ekonomi, juridik och hållbarhet på sin sida Hallå konsument.

Källsortera

Slutligen lite tips om hur du tar hand om julens rester.

  • Julklappspapper sorteras som pappersförpackning.
  • Presentsnöret slängs som restavfall.
  • Servetter kan komposteras eller slängas som matavfall.
  • Värmeljushållare av aluminium sorteras som metallskrot på ÅVC i Göta. Kom ihåg att pilla bort vekeshållaren.
  • …och när julgranen är utdansad är den också välkommen till återvinningscentralen!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Midsommarstång mot blå himmel
  • En flicka spelar viol och en kvinnlig lärare pekar på ett notställ och ler.
  • Närbild ovanifrån på person som gräver i jorden