Cykling och cykelvägar

Det finns många fördelar med att cykla. Om du cyklar får du motion, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sparar pengar jämfört med andra färdsätt och bidrar till en minskning av klimatpåverkande utsläpp. Vid korta sträckor går det oftast snabbare att ta cykeln än bilen till jobbet, affären eller allmänna kommunikationsmedel. Har du förslag och önskemål på sträckor som saknar cykelväg får du gärna höra av dig till Lilla Edets kommun.

Säker cyklist

I Sverige är det lag på att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. En bra hjälm ska:

  • vara CE-märkt
  • sitta stabilt
  • skydda panna, tinningar och bakhuvud
  • vara försedd med band som är lätta att justera
  • cykelhjälmar för små barn ska ha grönt spänne.

Cykelparkering

Cykelställ finns vid samtliga pendelparkeringar inom kommunen. Cyklar får parkeras överallt om det inte finns något vägmärke som säger annorlunda, som till exempel på gå- eller gångfartsgata. Tänk på att parkera din cykel på ett sådant sätt att den inte är i vägen för trafikanter och fotgängare.

Låna kommunens elcykel

Lilla Edets kommun vill uppmuntra till hållbarare resor i vardagen. Därför får du gärna låna en elcykel för att prova över en dag, en helg eller en vecka.

I Sverige är det fortfarande många bilister som pendlar ensamma på vägarna och hälften av alla bilresor är under fem kilometer. Då är elcykel är ett bra alternativ eller komplement till bilen. Att ta elcyklen från hemmet till pendelstationen kan vara ett annat.

Du anmäler ditt intresse via formuläret nedan. Vi behöver din intresseanmälan några dagar innan du vill låna cykeln. Du får besked via e-post från Medborgarservice om cykeln är ledig eller inte. Vi tar ut en deposition på 500 kr, som du får tillbaka om allt är i sin ordning när du lämnar tillbaka cykeln.

Kontaktuppgifter
KontaktuppgifterJag är intresserad av att låna elcykel * (obligatorisk)
Jag är intresserad av att låna elcykelSenast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?