Mat i skolan

Skollunchen ska ge den kraft och energi som behövs under resten av skoldagen. Måltiden ger också tillfälle till en stunds återhämtning och avkoppling. På denna sida kan du läsa om lunchmenyer, specialkost, den mat som serveras och om var maten lagas.

Maten som serveras

Lunchmenyn byggs upp med tanke på variation av råvaror, tillagningssätt, näringsinnehåll och givetvis utifrån vad matgästerna tycker om att äta såväl som att vi introducerar nya smaker och tänker på klimat och miljö. Alla recept är näringsberäknade och vi följer livsmedelsverkets rekommendationer.

Kommunen har höga krav på den mat som upphandlas och vi köper till övervägande del svenskt kött, kyckling, ägg och mejerivaror. Fisken är oftast MSC-märkt. Andelen ekologiskt är i dagsläget 31% (2021). Såser, soppor, grytor och gratänger lagas från grunden medan vi av logistik- och utrustningsskäl i centralköket väljer en del så kallade pannfärdiga rätter som stekt fisk, köttbullar och pannkakor.

På förskolan serveras minst tre olika grönsaker till lunch och i skolan ska det finnas minst fem sorters grönsaker men oftast erbjuds åtta - tio olika varianter. Basen är rotfrukter och kål som innehåller mycket näring till bra pris och ofta går att köpa svenskt.

Lunchmeny

Lunchmenyn hittar du via webbtjänsten nedan.

Du kan även ladda ner lunchmenyn i PDF-format här:

Födoämnesallergi och specialkost

För att ditt barn ska få rätt kost är det viktigt att skolan får information om ditt barns allergier. Varje hösttermin, senast 15 augusti, ska ny uppdaterad blankett lämnas in till personalen på ditt barns skola.

Det råder förbud mot nötter, jordnöt, mandel och sesam på alla skolor och förskolor i kommunen. Förbudet gäller även vid utflykter.

Måltiden

En måltid är så mycket mer än bara maten på tallriken. Den ger också en stunds återhämtning och avkoppling för samlad energi och kraft till resten av dagen.

Kostenheten använder gärna livsmedelsverkets måltidsmodell för att visa på alla olika delar som spelar in i en måltid.

I skolan och på fritids blir måltiden ett sätt att umgås elever och vuxna emellan och det uppstår många goda samtal vid matbordet. Enligt skolinspektionen är skolmåltiden en del av skolans utbildningsverksamhet.

Pedagogiska måltider

Både inom förskolan och skolan tillämpas pedagogiska måltider. En pedagogisk måltid innebär att de vuxna sitter med barn och elever vid matbordet, talar positivt om maten och lägger för sig enligt tallriksmodellen. Man uppmuntrar barn och elever att smaka och pratar om vikten av att äta. Vuxna föregår med gott exempel och visar på socialt samspel och gott bordsskick.

Här lagas maten

I Lilla Edets kommun finns 15 kök uppdelade på 4 skolor och 10 förskolor. Tre av förskolorna lagar all sin mat på plats medan övriga får huvudkomponenten till lunchen från centralköket på Fuxernaskolan.

Förutom alla tillbehör till lunchen som potatis, pasta och grönsaker så lagar alla mottagningskök själva sina frukostar och mellanmål. Det ger hög kvalitet på mat och måltider.

Fuxernaskolans centralkök lagar 2300 portioner av lunchens huvudkomponent. 1700 portioner körs ut varm till mottagningsköken på förmiddagen. 600 portioner serveras i skolans egna restauranger.

 

På Lilla Edets kommuns skolor serverar vi mjölk med ekonomiskt bidrag från EU. Läs mer om skolmjölksstöd på Jordbruksverkets webbplats.

EU-logga

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?