Kyltorn

Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna infördes 1 februari 2024 (38 a § FMH). Anmälningsplikten innebär att verksamheter som använder ett kyltorn är skyldiga att anmäla det till kommunens miljöenhet. Kyltorn påbörjade före 1 februari 2024 ska anmälas senast 31 december 2024.

Du behöver inte anmäla kyltorn som ingår i en verksamhet som är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).

Vad är ett kyltorn?

Kyltorn används bland annat till komfortkyla i fastigheter och för att kyla olika industriella processer. Eftersom kylningen sker genom att det tillförs vatten till ett luftflöde kan vattendimma, eller aerosoler, bildas. Ibland kan dessa aerosoler innehålla legonellabakterier som kan ge sjukdom vid inandning. Även om antalet dokumenterade fall av legionellainfektion är relativt få, kan ett utbrott om det inträffar drabba ett större antal människor.

Egenkontroll

Då det införts anmälningsplikt för kyltorn är du också skyldig att bedriva egenkontroll (enligt förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll). Det innebär att du som verksamhetsutövare behöver kontrollera och sköta kyltornet för att minska risken för tillväxt av legionellabakterier. Egenkontrollen ska dokumenteras skriftligt och ska innehålla:

  • Ansvarsfördelning (4 §): Det ska finnas skriftlig fördelning av ansvaret för de uppgifter som finns inom verksamheten.

  • Rutiner (5 §): Upprätta rutiner för kontroll och skötsel av anläggningen, dokumentation av utförd kontroll och skötsel samt rutiner för åtgärder vid avvikelser i anläggningen. Rutin för att säkerställa att personalen har den kunskap som krävs för att utföra arbetet.

  • Undersökningar och anmälan om driftstörning (6 §): Fastighetsägare eller verksamhetsutövare är skyldiga att snarast informera tillsynsmyndigheten, kommunens miljöenhet, om någon driftstörning eller annat inträffar som innebär risk för spridning av legionella. Ett sätt för verksamheten att följa upp arbetet med sin egenkontroll kan vara att utföra regelbunden provtagning av legionella i anläggningen.

  • Kemikalieförteckning (7 §): Verksamheten ska upprätta en förteckning över de kemiska produkter samt biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt.

Anmälan av kyltorn

Du som ansvarar för en kyltornsanläggning (verksamhetsutövaren) ska lämna uppgifter om det till kommunens miljöenhet. Kyltorn påbörjade före 1 februari 2024 ska anmälas senast 31 december 2024. Anmälan gör du via blanketten ”Anmälan av kyltorn”.

Bilagor till anmälan

  • Situationsplan över fastigheten där samtliga kyltorns placeringar finns markerade.
  • Teknisk beskrivning (produktblad) av kyltornet/kyltornen
  • Skriftlig egenkontroll
  • Övrig beskrivning, exempelvis uppgift om eventuellt serviceavtal

Senast uppdaterad: