Tobaksfria nikotinprodukter

Från och med 1 augusti 2022 gäller lagen om tobaksfria nikotinprodukter. Tobaksfria nikotinprodukter kallas i vardagligt tal vitt snus, nikotinpåsar eller tobaksfritt snus.

Den nya lagen innebär att försäljningen av tobaksfria nikotinprodukter blir reglerad liksom försäljning av e-cigaretter, tobak och liknande produkter i fråga om åldersgräns, krav på egenkontroll och tillsyn.

Lagen om tobaksfria nikotinprodukter ställer krav på dig som ska sälja tobaksfria nikotinprodukter.

Anmäl försäljning till kommunen

Om du vill börja sälja tobaksfria nikotinprodukter måste du göra en anmälan till kommunen, blankett finns som nedladdningsbar PDF längst ner på sidan.

Egenkontrollprogram

Du som har ett försäljningsställe som säljer tobaksfria nikotinprodukter måste ha ett egenkontrollprogram. Syftet med programmet är att skapa bra rutiner kring försäljningen. Egenkontrollprogrammet hjälper dig och din verksamhet att följa reglerna i lagen. När du anmäler försäljning av tobaksfria nikotinprodukter ska enligt lag ett egenkontrollprogram bifogas, blankett finns som nedladdningsbar PDF längst ner på sidan.

Egenkontrollprogrammet ska finnas tillgängligt för personalen på försäljningsstället och kunna visas för kommunen och polismyndigheten vid tillsyn. Informera all personal så att de känner till era rutiner och regler för försäljning.

Åldersgräns

Tobaksfria nikotinprodukter får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år. Den som säljer tobaksfria nikotinprodukter är skyldig att försäkra sig om att köparen fyllt 18 år. Om det finns tveksamhet om köparens ålder ska legitimation begäras.

Du får inte sälja tobaksfria nikotinprodukter till någon som du misstänker ska lämna över dem till någon under18 år.

Du ska ha en skylt om åldersgränsen som syns tydligt, till exempel vid kassan.

Marknadsföring och reklam

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter ska vara måttfull.

Märkning av tobaksfria nikotinprodukter

Samtliga förpackningar av tobaksfria nikotinprodukter ska ha en innehållsdeklaration och en hälsovarning.

Läs mer om lagen och om tobaksfria nikotinprodukter hos Folkhälsomyndigheten.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?