Vanliga frågor och svar om inkomstkontroll barnomsorgsavgifter

Här hittar du vanliga frågor och svar om inkomstkontroll för barnomsorgsavgifter, förskola och fritidshem.

Kommunen genomför inkomstkontroll av de familjer som hade kommunal förskola eller fritidshem under 2022. De inkomstuppgifter vårdnadshavare lämnat till kommunen jämförs med taxerade årsinkomster hos Skatteverket.

Om kontrollen visar att fel barnomsorgsavgift har betalats kommer en avgiftsjustering att ske. Om en familj betalat för lite skickas en retroaktiv faktura ut.

Alla ska betala rätt barnomsorgsavgift. Det är en rättvise- och trygghetsfråga att alla betalar rätt avgift enligt den taxa som gäller.

Vi har inte tillgång till Skatteverkets uppgifter senare än så. Skatteverkets uppgifter bygger på vad du deklarerade i maj 2023. Det tar sedan tid innan den slutliga taxeringen är klar hos Skatteverket.

Nej, inkomsten uppdateras inte automatiskt. Vårdnadshavare har ansvar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållande, så att barnomsorgsavgiften för hushållet blir rätt.

(Familjeförhållande = personer med gemensamt hushåll, det vill säga makar/sammanboende oavsett om barnen är gemensamma eller inte.)

Du ändrar inkomstuppgifter via en e-tjänst. Ta mig till e-tjänsten.

Nej, endast de som är berörda av en efterdebitering kommer att få en faktura.

Vi skickar ut fakturor för år 2022 under våren 2024.

Kontrollen sker genom att den totala årsinkomsten enligt Skatteverkets register delas med 12 månader. Kommunen får då fram en genomsnittlig månadsinkomst. Den jämförs sedan med den inkomstuppgift vårdnadshavare lämnat och som är registrerad hos Lilla Edets kommun.

Det vanligaste felet är att du inte lämnat en aktuell inkomstuppgift eller inte registrerat någon inkomst alls. En annan vanlig orsak till att det blir fel är att man inte räknat med allt som är skattepliktigt i månadsinkomsten.

Många räkningsmottagare har inte angett sina familjeförhållanden enligt de regler vi har. Inkomsten för en sammanboende vuxen utgör också underlag för avgiften, även om den personen inte är förälder till ditt barn.

Information om förfallodag finns på fakturan. Förfallodatum är tre månader.

Den avgiftsgrundande inkomsten utgörs av:

  • Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning
  • Föräldrapenning/sjukpenning/sjukersättning
  • Arbetslöshetsersättning/aktivitetsersättning/aktivitetsstöd
  • Utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning
  • Skattepliktiga pensionsförmåner (ej barnpension)
  • Familjebidrag (ekonomisk hjälp vid militärtjänstgöring)
  • Ersättningar till familjehem (skattepliktig del)
  • Omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning (skattepliktig del)
  • Arvoden, skattepliktiga naturaförmåner
  • Övriga skattepliktiga inkomster

Till din inkomst räknas exempelvis inte studiestöd, försörjningsstöd, bidrag (exempelvis barnbidrag), introduktionsersättning för flyktingar, ersättning enligt lagen om bistånd till asylsökande med mera.

Bodde ni tillsammans under 2022 så har båda ansvar för att fakturan betalas.

Lilla Edets kommun kan erbjuda en avbetalningsplan om ni kontaktar oss innan förfallodatumet på fakturan. Det tar kommunen inte ut någon avgift för, men däremot kommer en dröjsmålsränta belasta er från och med fakturans förfallodag till och med den dag som skulden är betald. Dröjsmålsräntan är för närvarande 12 procent.

Önskar du en avbetalningsplan skickar du ett mejl till ek.kundgrupp@soltakab.se, så kontaktar vi dig.

Du kan beställa hem ett mer detaljerat underlag om du tycker att det som står på fakturan inte stämmer. Maila ditt önskemål till inkomstkontroll@lillaedet.se så skickar vi hem ett mer detaljerat underlag till dig.

När du ska bestrida en faktura vill vi ha in det skriftligt. Maila till inkomstkontroll@lillaedet.se Därefter gör vi en utredning och skickar hem ett svar till dig.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?