Solgatans förskola

Lekplats med gungställning och en röd byggnad i bakgrunden

Solgatans förskola ligger i anslutning till Strömsskolan, väster om Göta älv med närhet till Lilla Edets centrum.

Förskolan består av fyra avdelningar. Junibacken och Mattisborgen tar emot barn som är 1-3 år. De äldre barnen går på Bullerbyn eller Villa Villekulla. Vi följer förskolans läroplan och arbetar med block. Under läsåret arbetar vi med blocken "vi blir en grupp", "språk och kommunikation", "matematik, naturvetanskap och teknik".

Värdegrund och lekens betydelse

Värdegrundsfrågor är mycket viktiga för oss på Solgatans förskola och vår likabehandlingsplan följs upp regelbundet. Vi vill även ge barnen en bra grund för demokratiskt tänkande genom att ta tillvara på deras initiativ och synpunkter. Leken är en viktig del i barnens förskolevistelse och den måste få tid och utrymme. Stor del av barns utveckling sker genom lek, till exempel att samarbeta, att bearbeta upplevelser, att experimentera samt att träna motorik och språk.

Inomhusmiljön är rymlig med flera rum. Det finns en stor lekhall i mitten som uppskattas av barnen. I lekhallen har vi gemensamma musiksamlingar, då vi sjunger och spelar tillsammans med musikskolan. Vi har ett stort målarrum som alla har tillgång till där vi kan använda oss av olika material och där kreativiteten får flöda. Vi har också förmånen att ha en stor och inspirerande utomhusgård som ger möjlighet till cykling, sandlek, klättring, pulkaåkning med mera.

Vikten av måltiden

För oss är måltiderna viktiga. Förutom att vi äter får vi tillfälle att prata och umgås i mindre grupper. Våra luncher inleds med en inbjudande salladsbuffé som inspirerar barnen att äta mycket grönsaker.

Uppskattade traditioner hos oss

  • Påskfirande med besök av påskharen
  • Skräpplockardag i samarbete med Håll Sverige rent
  • Vårruset (i samband med förskolans dag)
  • Midsommarfirande
  • Reflexjakt på hösten
  • Soppkok över öppen eld
  • Baka pepparkakor och lussebullar
  • Luciafirande

Är du nyfiken på att se hur vi har det på Solgatans förskola?

Välkommen att komma och hälsa på!

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?